Klikk her for et større kart over Gran Canaria.
Informasjon og linker
 

     


 
   
 
   
 
   
 
 
Gran Canaria   
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
 Landbruk  
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
Steder  
Amadores
Arguineguin  
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
St art
   
 

 

 

 
Vann
 
 

 

Et lite vannreservoar i nærheten av Soria

 

Vanntilgangen på Gran Canaria er begrenset. Særlig den sørlige delen av øya er nesten for ørken å regne. Årsnedbøren er her i gjennomsnitt ca 100 millimeter per kvadratmeter. Den øvre delen av Ottadalen i Norge har til sammenligning mindre enn 400 millimeter i året - men der sikrer breer og vann i Jotunheimen vanntilgangen for bønder og andre fastboende.
Nordsiden og de indre, høyereliggende delene av øya har noe mer nedbør - men vann er - og har alltid vært en mangelvare.

'Maguadas'

Ifølge historikeren Jose Miguel Alzolas bok 'A Brief History of the Canary Islands' (ISBN: 84-600-0898-3) eksisterte det blant urbefolkningen på Gran Canaria ved siden av 'faicanes' eller prester - som var ansvarlige for offerhandlinger - også 'maguadas' et slags felleskap av jomfruer som hadde tilknytning til religiøse handlinger. 'Maguadas' grep aktivt inn når det skulle bes om regn, de gikk da ned til sjøen og pisket den med grener og stokker.

For å ta vare på så mye som mulig av det vannet som finnes, er demninger og vannreservoarer blitt anlagt  mange steder på øya, Embalse de Ayagaures, Embalse de Gambuesa og Embalse de Soria for å nevne noen nord for Maspalomas.

Den voldsomme utbyggingen av turistsentrene i sør har skapt et sterkt press på disse vannreservene. 
Hver dag dusjer titusenvis av turister. Stadig større områder med parker og beplantninger og golfbaner vannes. Sengetøy og bestikk/tallerkener vaskes. Svømmebasseng fylles. Frukt og grønnsaker for de økte turistmengdene dyrkes etc. etc. 


Denne plakaten fant vi  på baderomsdøra i Puerto Rico

 


Nye løsninger

Dette fordrer nytenkning og nye løsninger. 
I Puerto Rico benyttes etter sigende nesten bare avsaltet sjøvann. Gråvannet renses og går deretter til vanning av grøntanleggene.


Drikkevann

En del av det drikkevannet vi kjøper kommer fra et tapperi i nærheten av Firgas, nord på øya. En femliters plastkanne kostet ved årsskiftet 2001/2002 mellom 5 og 7 kroner.
I desember 2009 kostet en femliters kanne i hotellbutikken hvor vi bodde nesten 30 kroner, - mens Sparbutikken i Arguineguin solgte åtteliters kanner for omlag 10 kroner - (eurokursen var da høy: nesten 10 kroner for en euro).
 


For mye vann er heller ikke av det gode.

Men når det først regner, regner det ikke med måte.
Bildet er tatt på motorveien mellom Las Palmas og flyplassen, ikke langt fra Telde.
Her kjørte flere biler av veien på grunn av vannplaning denne dagen - og de tørre bekkedalene fyltes plutselig av store elver.

Noen uker tidligere gjorde vannet stor skade mange steder både på Gran Canaria og de andre øyene
(Etter 3-4 år med tørke).

(Denne siden ble oppdatert 12.01.2009)

   
 

 

 
Oversikt
Start Jardin Botanico Reiseselskaper   Amadores Santa Lucia
Kart Julekrybber Rundtur på øya   Arguineguin Tejeda
Den norske skolen Landbruk Sjømannskirken   Las Palmas Veneguera
Dyr og insekter Langtidsferie Vann   Puerto Rico Linker
Flyplassen Mat Vær   Roque Nublo Start
Historie Museer Webkamera   San Bartolome  
Hoteller Planteliv     San Nicolas  
 Start

All pictures
©
GN

www.norwegen1.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.otta2000.com
Geir Neverdal
 (Lektor)

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)