Informasjon og linker
 

     


 
   
 
   
 
   
 
 
Gran Canaria   
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
 Landbruk  
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
Steder  
Amadores
Arguineguin  
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
St art
   
 

 

 

 
 Puerto Rico

Dette bildet viser promenaden fra Puerto Rico til den nye stranden "Amadores" - den følger kysten hele veien - og gir et vakkert utsyn over Atlanteren - særlig om kvelden når sola går ned i havet.
 

    Et stort antall hotellsenger
Puerto Rico ligger i kommunen Mogan.
Mogan kommune har i dag (2011) vel 45.000 hotellsenger - de fleste av disse i Puerto Rico.
   
         
Litt historikk
Puerto Rico ligger der den trange "barrancoen" ('kløft/dal/revne') med det samme navnet munner ut i sjøen. Det var i 'før-turismens' tid et lite solsvidd sted hvor noen  fiskerfamilier bodde. - En sandstrand hvor de små båtene ble dradd på land, noen få enkle hus.

Her ser du et foto fra 1968 - ingen ting tydet på at det noen år senere skulle bo titusenvis av mennesker her. (Archivo de fotografía histórica de Canarias).

Med turistene kom utbyggerne og i løpet av kort tid forandret stedet totalt karakter.  Først ble en park anlagt og trær plantet. Omkring denne parken nede ved sjøen bygde en så leiligheter og hoteller. I dag er de høye dalsidene  helt dekket av leilighetsanlegg og ferieboliger.
- Det er mange år siden antallet gjestesenger her rundet 25.000. og stedet har nå vokst inn i nabodalene.
(bilder fra denne utbyggingstiden er stilt ut hos en av eiendomsmeglerne nede ved yacht-havna)

Heldigvis har en etter hvert gått over til å legge byggene mer inn i terrenget, - noe nabodalen øst for Puerto Rico viser - der flere av hotellene føyer seg bedre inn i dalsidene.

Det gode klimaet med flere soltimer i året enn de fleste andre stedene på Kanariøyene trekker stadig mer turister til dette området. Derfor anlegges det også nye turistmaskiner her.
I det siste har imidlertid myndighetene forsøkt å begrense utbyggingstakten. - Det gjelder for øvrig hele Gran Canaria.
(En risikerer på sikt at det meste av den uberørte kystnaturen som mange av de tilreisende setter stor pris på  - legges under betong - hvis de ikke lykkes i dette.)

 

Fra den 'nye' delen av Puerto Rico

 

Strandpromenaden til Amadores
 

Nede ved sjøen har stranden blitt for liten (ca 400 m) til å ta i mot de som bor i Puerto Rico-området. En ny badestrand - "Amadores" -  er derfor blitt anlagt et par kilometer nærmere Taurodalen. Som bildet øverst på siden viser fører en egen strandpromenade dit og mange benytter muligheten til å nyte havutsikten på vei til og fra dette friluftstilbudet. 

Tidligere trafikkproblemer
 
Ut på dagen  syder det av liv i sentrum av 'gamle' Puerto Rico - både lenger oppe i dalen ved kjøpesenteret, og nede ved stranden med alle de vanlige turisttilbudene, som vannscooterutleie, iskremutsalg, restauranter, barer etc. etc., - og før motorveien ble forlenget til Taurodalen var det til tider en tålmodighetsprøve å komme seg gjennom stedet hvis en hadde tatt sjansen på å leie en bil.
Om ettermiddagen kunne det på den tiden godt ta en time  å komme fra vestsiden av Puerto Rico til Arguineguin (noen få kilometer) - køkjøring i sneglefart med lange innlagte pauser - omkjøringsmuligheter fanntes ikke nede ved kysten.
Trafikkforholdene var i det hele tatt ganske kaotiske her, både om ettermiddagen og kvelden.

Det kunne da lønne seg å benytte båtforbindelsene til Arguineguin og Puerto de Mogan i stedet for bil/buss/drosje.

 
Dette bildet viser en trapp ned til sjøkanten fra denne promenaden:
Den er i dag (2017) stengt for ferdsel.

 

Yacht-havna
Puerto Rico har også en forholdsvis nyanlagt yacht-havn. Denne benyttes av havseilere fra mange land da Kanariøyene ligger strategisk til for sjøreisende også i dag, - slik de gjorde for sjøfarere i tidligere tider - enten de skulle vestover til det nyoppdagete Amerika - eller sydover Afrika-kysten - og videre til Asia og Australia.
En kveldstur på kaia eller moloen kan derfor gi interessante opplevelser - og møter med seilere fra mange kanter av verden - også nordmenn.
Er du spesielt interessert kan du jo ta en titt på lappene som henger i vinduet på havnekontoret - der noen båter søker etter mannskap - og andre personer ønsker en plass om bord -  for slik å kunne krysse Atlanteren på havseilerkjøl. - En opplevelse for livet?

 


 

Uansett gir en stille, varm kveldsstund ytterst på moloen, når sola går ned i havet, mørket faller på og fiskebåtlanternene i horisonten er det eneste som beveger seg,  ro i sjelen. - Merkelig nok merker en ikke støyen fra restaurantene lenger inne på land her ute.

 

 

Puerto Rico er en turistmaskin, men har likevel sin sjarm. En del er også gjort m.h.t. beplantning for å mildne inntrykket av betongklosser.

(Denne siden ble oppdatert 23.02.2017)

 

 

   
   

All pictures
©
GN

   
 

www.norwegen1.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.otta2000.com
Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)