Informasjon og linker
 

     

 

         
   
 
   
 
   
 
 
Gran Canaria   
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
 Landbruk  
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
Steder  
Amadores
Arguineguin  
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
St art
   
 

 

 

                               

Landbruk


Fra San Nicolas - enorme drivhus

  Klima
 

Kanariøyene har stort sett et klima der gjennomsnittstemperaturene ikke varierer så mye fra årstid til årstid. "Vinteren" er mild - gjennomsnittlig makstemperatur i januar ligger på ca 20°C. ved flyplassen (Gando) - og om sommeren stiger den til vel 25°C på samme sted i august. Dette betyr at vekstsesongen strekker seg over hele året - dersom en har tilgang til nok vann.
Vanligvis er vanntilgangen bedre på nordsiden av øya (mer regn) - det samme gjelder for de høyereliggende områdene da disse ofte er innhyllet i tåke. Den sørlige delen er imidlertid solrik og har svært lite nedbør - noe som til tider gir landskapet et ørkenaktig preg. Mye av jordbruket foregår derfor på den nordlige delen av øya, selv om en også i sør finner store tomatplantasjer, frukthager og dyrking av andre vekster i enorme 'drivhus'.
 
     

På vestkysten av Gran Canaria ligger denne gården med geiter i brattlendt terreng.
 

     
  Bananer
 

Dyrking av bananer har vært en viktig næringsvei på Gran Canaria. Det hevdes at kjøpmenn brakte planten med seg fra Guinea tidlig på 1500-tallet og at den først ble brukt som pyntevekst - men at den  etter hvert som en fikk mer hardføre sorter utviklet seg til å bli en av de viktigste eksportartiklene (på slutten av 1800-tallet).

Den kanariske bananen er mindre og søtere enn den bananen vi vanligvis kjøper i norske matbutikker. Land i Sør- og Mellom-Amerika produserer bananer både billigere og større og har langt på vei konkurrert ut Kanariøyene som bananprodusent når det gjelder det europeiske markedet. Problematisk er også at den krever mye vann og er avhengig av forholdsvis høye murer som kan beskytte den mot passatvindene.
 Når det gjelder smak er det likevel mange som foretrekker la enana  - eller 'dvergen' som den kanariske bananen også kalles. Ved å kjøpe lokale bananer styrker du også øyas landbruk og medvirker til å opprettholde en næringsvei som i dag kjemper i motvind.

Tomater
 
I vinterhalvåret forsyner Kanariøyene (særlig Tenerife og Gran Canaria) Europa med tomater. Samlet ligger visstnok eksporten på litt under 300 000 tonn. Sorter som Mónica og Daniela tåler også skipstransporten bra.
Den som ønsker å se litt av hvordan denne produksjonen forgår kan for eksempel ta en tur til San Nicolas på vestkysten.
Store deler av dalen rundt San Nicolas de Tolentino  er dekket av enorme drivhus der både tomater og andre vekster dyrkes.
Det er også en viss utvikling når det gjelder biodynamisk produksjon av tomater.

(Senere kommer stoff om oliven, ost, vin, honning, mandler, poteter, auberginer, appelsiner, sitroner, dadler)

 

 


Dette bildet er tatt nord på øya, et stykke vest for Las Palmas

                               
                               

 

   
 
   
 
   
 
 
Gran Canaria   
Kart
D.norske skolen
Dyr og insekter  
Flyplassen
Historie  

Hoteller

Jardin Botanico  
Julekrybber
 Landbruk  
Langtidsferie
Mat
Museer  
Planteliv
Reiseselskaper  
Rundtur på øya
Sjømannskirken  
Vann
Vær  
Webkamera
 
Steder  
Amadores
Arguineguin  
Las Palmas
Puerto Rico  
Roque Nublo
San Bartolome  
San Nicolas
Santa Lucia  
Tejeda
Veneguera  
Linker
Start  
St art
   
 

 

 

 
   

All pictures
©
GN

   
 

www.norwegen1.com
www.grancanaria2000.com
www.links4students.com
www.otta2000.com
Geir Neverdal
 (Lektor)

 

 

 

(Vi har selvsagt ingen kontroll med innholdet på de sidene som det linkes til - men forsøker så langt som mulig å velge seriøse og nyttige nettsteder. Internettet er imidlertid i stadig 
forandring, av og til overtar enkeltpersoner og "bedrifter" i nettets "gråsone" nettadresser som tidligere har vist til nyttige og informative sider. Det forekommer dessverre også 
at nettsider blir "hacket" og får forandret innhold.  Dersom du finner feil - eller om noen av linkene her skulle peke til tvilsomme sider  vil vi gjerne få tilbakemelding slik at vi kan 
rette dette opp. Vi minner videre om at dette er en gratistjeneste og at vi selvsagt ikke kan ta noe ansvar for konsekvenser av mulige feil som måtte finnes på disse sidene 
eller de sidene det linkes til. Vær generelt kritisk til all informasjon du finner på Internett - og sjekk også med andre kilder dersom det er noe som er viktig for deg.)